Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Κρίσεις ἐκδόσεως Κανόνος πρός τό Ἅγιο Πνεῦμα

         Κώστας Παπαγεωργίου  (Πολιτικός Επιστήμων Συγγραφεύς), Λευκωσία ΚΥΠΡΟΣ
Επιλέγοντας μια μικρή ομάδα εκλεκτών και ειδικά καταρτισμένων στο αντικείμενό τους συνεργατών, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Αθανασίου – γνωστός, αξιόλογος συγγραφέας θρησκευτικών και εκκλησιαστικών έργων – κατάφερε να παραδώσει στο φιλάγιο και φιλακόλουθο αναγνωστικό κοινό, μια άρτια, καλαίσθητη και επιμελημένη έκδοση, κύριο θέμα της οποίας είναι, ο «Παρακλητικός Κανών εἰς τό Θεῖον καί Προσκυνούμενον, Πανάγιον Πνεῦμα», τον οποίο συνέγραψε ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός και παραμένει ο μοναδικός μέχρι σήμερα στην εκκλησιαστική υμνογραφία. Ένα ακόμα βιβλίο του Πατέρα Δημητρίου προστίθεται στον κατάλογο των αξιοπρόσεκτων συγγραφικών έργων του, τα οποία φανερώνουν τον πνευματικό πλούτο της   θρησκευτικής και εκκλησιαστικής μας παράδοσης, ενώ συνάμα πλαταίνουν και λαμπρύνουν την ελληνική βιβλιογραφία.
Σε σύντομο χαιρετισμό του, γραμμένο σε γλώσσα στρωτή και ρέουσα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυρήνης κ. κ. Αθανάσιος Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, αναφέρεται αδρομερώς στον «ἐν Ρωσία διαλάμψαντα Ὁμολογητή τῆς χριστιανικῆς πίστεως Ἅγιο Μάξιμο τόν Γραικό», επισημαίνοντας παράλληλα τη μεγάλη θεολογική αξία και το απαράμιλλο κάλλος του διασωθέντα Παρακλητικού Κανόνα.
Το βιβλίο προλογίζεται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. κ. Σεραφείμ, ο οποίος εγκωμιάζει το αποτέλεσμα της καθ’ όλα θεοφιλούς προσπάθειας του άοκνου συγγραφέα.  Σε απόσπασμα του κειμένου του, ο Σεβασμιώτατος ευστόχως καταθέτει: «Τόσον η επανασύνθεσις του αρχικού Κανόνος, όσον και η σύνθεσις του προσφάτου, αποτελούν πνευματικά επιτεύγματα εις δόξαν του Ευλογητού Θεού και του Προσκυνητού Αγίου Πνεύματος. Η αποκατάστασις του Κανόνος του Αγίου μετρικώς και τονικώς, παρά τας δυσχερείας του πράγματος, θεωρείται λίαν φιλότιμος και επιτυχής».
Στην εισαγωγή του για τον Παρακλητικό Κανόνα, ο εμπνευστής του έργου Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Αθανασίου πρώτα παρουσιάζει τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε ο Κανών από τον Άγιο Μάξιμο, αρχικά στην ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια στη  Ρωσο – Σλαβωνική.  Ακολούθως σημειώνει τα χαρακτηριστικά του Κανόνα, ενώ δεν παραλείπει να κάνει επ’ αυτού  και εκτενή θεολογικό σχολιασμό. Για επίλογο της εισαγωγικής του σημείωσης, παραθέτει μια πνευματική προσωπογραφία του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, την οποία ετοίμασε ο ίδιος, μέσα από ένα υμνογραφικό ποίημα του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεκαεφτασέλιδο εισαγωγικό σημείωμα του Ομότιμου Καθηγητή Βλασίου Σαββίδη, στο οποίο γίνεται περιεκτική αναφορά του βίου του Αγίου Μάξιμου Γραικού και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άφησε τη μάνδρα της μετάνοιάς του – την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου – και μετάβηκε στην τσαρική, Ορθόδοξη Ρωσία, καθώς και ευμενής κριτική του στη νέα μορφή που έλαβε ο «Παρακλητικός Κανόνας». Το έργο διανθίζεται με ευάριθμες αγιογραφίες των περισπούδαστων και καταξιωμένων αγιογράφων Γεωργίου Κόρδη και Κωνσταντίνου Τάμπη, όπως και με κάποιες φωτογραφίες σχετικές του περιεχόμενου της έκδοσης.  Στο μουσικό παράρτημα του βιβλίου περιλαμβάνονται «Τροπάρια μετά Δοξαστικού και Θεοτοκίου», μελοποιημένα από τον Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδάσκαλο Γεώργιο Χρονόπουλο.  O Καθηγητής Αγιολογίας Αντώνιος Μάρκου, φιλόμουσος, πεπαιδευμένος και δεξιοτέχνης υμνογράφος, στον οποίο ανατέθηκε η υμνογραφική πρόταση και πιο συγκεκριμένα – καθώς ο ίδιος διατυπώνει – η μεταφορά και καταγραφή των σκέψεων ενός άλλου υμνογράφου ο οποίος είναι Άγιος, σκέψεις διατυπωμένες μάλιστα σε άλλη γλώσσα, αποτελεί εγχείρημα όντως δύσκολο και υπεύθυνο.  Κατά την αρχαιοελληνική λόγια φράση, «τα καλά κόποις κτῶνται» και στην παρούσα περίπτωση στους πάντες προσφέρονται.  Στον Καθηγητή κ. Μάρκου ανήκει και η ανασύνθεση της «Εὐχῆς εἰς τό Πανάγιον Πνεῦμα καί τήν Ὑπεραγία Θεοτόκο», όπως και οι «24 ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟΙ ΟΙΚΟΙ εἰς τόν ἐν Ἁγίοις Πατέρα ἡμῶν Μάξιμον τόν Γραικόν, φωτιστήν τῆς Ρωσίας (+1556)», που παρατίθενται στις δέκα τελευταίες σελίδες του έργου.  Η φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τη φιλόλογο, Πρεσβυτέρα Χαρούλα Τσουλιάη
Διαβάζοντας ο αναγνώστης το νεοδημιούργητο, καλογραμμένο και προσεγμένο πόνημα, φέρνει νοερά στη μνήμη του τον ποιητή του ύμνου, ομόφυλό μας Άγιο Μάξιμο τον επικαλούμενο Γραικό.  Τον διωχθέντα και φυλακισθέντα Όσιο Γέροντα, ο οποίος κατάμονος με το μόνο Θεό, μέσα στις υπόγειες, σκοτεινές και ανθυγιεινές φυλακές της Ρωσίας εμπνεύστηκε και φωτίστηκε από τον Ουράνιο Πατέρα μας, την ποίηση Παρακλητικού Κανόνα προς το «Θεῖον καί Προσκυνούμενον, Πανάγιον Πνεῦμα».  Δέχτηκε  έμπνευση μοναδική και φώτιση ξεχωριστή, για να προσφέρει έργο διαχρονικό, μοναδικό και ακτινοβόλο.  Γίνεται ολοφάνερο πως το ακαταμάχητο όπλο της πίστεως, όχι μόνο προστατεύει τον καθένα μας από τα αιχμηρά βέλη του δόλιου και καταχθόνιου δαίμονα, αλλά ανεβάζει και σε υψηλούς αναβαθμούς, χαρίζοντας ακόμα και το «αἰώνιον ζῆν».  Ο υβρισμένος,  εξευτελισμένος και βασανισμένος καλόγερος Μάξιμος, που βρισκόταν αγκαλιά με το θάνατο, δε λύγισε μπροστά στους διώκτες του, δε λιποψύχησε μπροστά στην ανυπαρξία ανθρώπινης παρηγοριάς και στήριξης.  Επικαλούμενος τη βοήθεια και ενίσχυση της Προστασία των Αδυνάτων, αναζήτησε διά μέσου Της και βρήκε νόημα ζωής και πνευματικής ελευθερίας, τα οποία τον έβγαλαν από τα αδιέξοδα της σωματικής και πνευματικής κλεισούρας που άθελά του οδηγήθηκε
Ευχόμαστε από βάθους καρδιάς στον πολυσέβαστο Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Αθανασίου, να έχει την καλή υγεία, το χρόνο και το κουράγιο, να συνεχίσει την «ἐν τύποις» εκκλησιαστική και πνευματική προσφορά του και δεν αμφιβάλλουμε ότι σταδιακά, σε ανύποπτο χρόνο, θα δεχτεί τα καλά του Δωρεοδότη Θεού.
 
Ιερά Μονή Ξενοφώντος (Άγιο Όρος)
“….δια του παρόντος  Μοναστηριακού γράμματος(25 Οκτωβρίου 2014)  προαγόμεθα όπως συγχαρώμεν δια τον κόπον της αξιολόγου πρωτοβουλίας και την λίαν επιμελημένην έκδοσιν.
 
Νικόλαος Μάνης (Ιεροψάλτης-Εκπαιδευτικός)
Το νέο βιβλίο με τίτλο “Αγίου Μαξίμου του Γραικού – Κανών Παρακλητικός εις το Θείον και Προσκυνούμενον Πανάγιον και Παράκλητον Πνεύμα”, που εξέδωσε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτο-πρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου, αποτελεί μια ιστορική λειτουργική έκδοση, που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο χώρο των εκδόσεων αυτών. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην ελληνική λειτουργική γλώσσα Παράκληση στο Άγιο Πνεύμα. Συγκίνηση προκαλεί το γεγονός, ότι ο μεγάλος Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (δηλαδή ο Έλληνας) – ο οποίος τιμάται περισσότερο από τους Ρώσους, παρά από τους συμπατριώτες του - συνέταξε αυτό τον Κανόνα μέσα στη φυλακή, γράφοντας με κάρβουνο στους τοίχους της, στην ελληνική γλώσσα! Αργότερα, όταν οι συνθήκες ήταν καλύτερες, κατέγραψε αυτό τον Κανόνα στην Σλαβονική γλώσσα. Στον Κανόνα αυτόν βασίζεται και η μετάφραση στην απλοελληνική και η προσαρμογή αυτής στην ελληνική λειτουργική γλώσσα.
Για την έκδοση ο π. Δημήτριος συνεργάστηκε κυρίως με δύο αξίους Καθηγητές, τον κ. Βλάσιο Σαββίδη και τον κ. Αντώνιο Μάρκου, συνεργασία που προσέδωσε μεγαλύτερο κύρος στην έκδοση αυτή. Ειδικώς, η λίαν επιτυχής προσαρμογή της νεοελληνικής μεταφράσεως του Κανόνος στην λειτουργική γλώσσα υπό του κ. Μάρκου, αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο του μεγάλου μας Αγίου Μαξίμου του Γραικού, που ανάλωσε τον βίο του με φοβερά βάσανα και κόπους για να στερεώσει τα Δόγματα και τις Παραδόσεις της Ορθοδοξίας στην Ρωσία.
Η απόκτηση του πονήματος αυτού είναι, για όσους γνωρίζουν τι εστί Μάξιμος ο Γραικός, επιβεβλημένη.
Συγχαίρω θερμώς τον π. Δημήτριο (και την συνεκδότιδα Πρεσβυτέρα του Χαρούλα) για την έκδοση αυτή και αναμένω, όπως όλοι οι φιλακόλουθοι και φιλόμουσοι αναγνώστες, και άλλες παρόμοιες εκδόσεις.
Κλείνοντας, εύχομαι ο Άγιος Μάξιμος να πρεσβεύει στο Πανάγιο Πνεύμα, να φωτίζει τον νουν και την καρδία όλων όσων κοπίασαν για την έκδοση ταύτη.
 
Ὁ Μητροπολίτης Ἄρτης Ἰγνάτιος
…Μετά πολλῆς χαρᾶς ἔλαβα τό νεοεκδοθέν βιβλίο σας μέ τόν τίτλο ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝΟΝ, ΠΑΝΑΓΙΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ καί ἐκφράζω τίς θερμές εὐχαριστίες μου καί τά εἰλικρινή συγχαρητήριά μου….
 
Ὁ Μητροπολίτης Ἐδέσσης Ἰωήλ
…Μέσα ἀπό  τόν θαυμάσιο Κανόνα, ἀπολαμβάνει κάθε πιστός τά πλούσια καί εὔχυμα θεολογικά μηνύματα τοῦ Ἁγίου Μαξίμου τοῦ Γραικοῦ.
 
Ἱερά Ἀνδρώα Κτητορική Κοινοβιακή Μονή Παρακλήτου.
….Σᾶς συγχαίρουμε, διότι μέ τήν συμβολή σας ἐκδόθηκε ἕνα τόσο ἀξιόλογο καί σπάνιο γιά τήν ἐκκλησιαστική γραμματεία κείμενο, γραμμένο ἀπό τήν Πνευματοκίνητη γραφίδα τοῦ Ὁσίου Μαξίμου τοῦ Γραικοῦ καί προορισμένου νά βοηθήσει τούς πιστούς στήν λατρευτική προσέγγιση τοῦ Παναγίου Πνεύματος…
 
          Ἱερά Μονή Διονυσίου Ἁγίου Ὄρους.
…Συγχαίρομεν Ὑμᾶς διά τήν μετάφρασιν τοῦ Κανόνος ἐκ τῆς Ρωσικῆς εἰς τήν Ἑλληνικήν, συνοδευομένην μετά πλείστων ἐπεξηγήσεων, καθώς καί τήν ἐπιμελημένην ἔκδοσιν τούτου, ὁ ὁποῖος Παρακλητικός Κανών πολλήν χαράν καί εὐφροσύνην θά προξενήςῃ εἰς τόν φιλόθεον καί φιλακόλουθον λαόν, διότι πράγματι εἶναι ἕνα μοναδικόν  ἔργον, τό ὁποῖον ἔλειπεν ἀπό τήν ὅλην Ὑμνολογίαν τῆς καθ΄ἡμᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας…
 
          Ἱερά Μονή Κουτλουμουσίου Ἁγίου Ὄρους
…Πόνημα τό ὁποῖον ἀξίζει πολλῶν συγχαρητηρίων διά τήν ἐπιμελημένην ἐργασίαν…
Ἀρχιμανδρίτης Χερουβείμ Ἀποστόλου, Γέρων Ἀδελφότητος Θεοφιλαίων, Ἱερά Σκήτη ἁγ. Ἄννης, Ἅγιον Ὄρος.
…Θερμότατα  συγχαρητήρια διά τό ἔργον σας αὐτό  καί σέ ὅλους τούς συντελεστές του .
Τάς εὐχάς μας εἰς τόν κ. Ἀντώνιον Μάρκου ὁ ὁποῖος εἶναι καταξιωμένος ἐρευνητής Ἁγιολόγος καί Ὑμνογράφος  στήν Ἑλλάδα καί τήν Ἐκκλησίαν μας…
 
         Ἱερεύς  Ἀθανάσιος  Κανατσούλης (Ἴλιο Ἀττικῆς)
…Ἡ ἐν λόγῳ ἔκδοσή Σας ἀποτέλεσε γιά μᾶς μία πολύ εὐχάριστη ἔκπληξη. Σέ μία περίοδο συγχύσεως καί κρίσεως θεσμῶν, ἀξιῶν καί ἰδεῶν, ἠθικῆς καταπτώσεως καί ἀποστασίας  ἀπό τόν νόμο τοῦ Θεοῦ καί  τήν  Ἁγία  Του Ἐκκλησία, τό  βιβλίο  Σας  μεταφέρει Πατερικό λόγο καί μάλιστα τόν λόγο ἑνός διακεκριμένου Ἕλληνος Ὀρθοδόξου Μοναχοῦ, ἄγνωστου «ἐν πολλοῖς» (ἀναμενόμενο ὡς φαινόμενο, σέ μία κοινωνία πού ἐπιμένει νά ἀγνοεῖ τά πνευματικά της ἀναστήματα), ἑνός Διδασκάλου τοῦ Γένους τῶν Ὀρθοδόξων (ἀνεξαρτήτως φυλῆς, γλώσσης καί γεωγραφικῆς θέσεως), ὁ ὁποῖος διώχθηκε ἀνηλεῶς ἀπό τό πολιτικό καί ἐκκλησιαστικό κατεστημένο, ἀκριβῶς διότι ὁ λόγος του ἦταν Πατερικός καί ἡ βιότη του ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι ἁγία, ἐλέγχουσα ἐκτροπές καί ἐκτρεπομένους, πλάνες καί πλανωμένους, παραχαράξεις καί παραχαράκτες.
Συγχαρητήρια σέ σᾶς  καί τούς κοπιάσαντας συνεργάτες Σας, γιά τήν συγγραφή  καί τήν ἔκδοση αὐτοῦ  τοῦ  ἰδιαιτέρως ἀξιολόγου  βιβλίου, τό ὁποῖο πρέπει νά διαδοθεῖ εὐρέως, πρός δόξαν Θεοῦ  καί  τιμήν  τοῦ  Ἁγίου του ποιητοῦ.
Μᾶς συγκινεῖ τό γεγονός, ὅτι εἶναι ὁ μοναδικός Παρακλητικός Κανόνας πρός τό Ἅγιο Πνεῦμα στήν Ἐκκλησιαστική Λειτουργική Γραμματεία. Αὐτή καί μόνον ἡ μοναδικότητα, πλέον τῆς ἐξαιρετικῆς ποιότητος τῆς ἐκδόσεως  καί τῆς αἰσθητικῆς ἐμφανίσεως τοῦ βιβλίου, ἐπιβάλλει τήν  ἔνταξή  του  στήν  προσευχητική καθημερινότητα τῶν πιστῶν…
Μία σημαντικὴ ἔκδοσις
Τοῦ π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνοῦ
Μὲ τὴ Χάρη τοῦ Θεοῦ πρὶν ἀπὸ λίγες μέρες ἔζησα μιὰν ὑπέροχη ἔκπληξη. Ὁ ἀγαπητὸς συνάδελφος π. Δημήτριος Ἀθανασίου, χημικὸς καὶ ἡ πρεσβυτέρα του Χαρούλα Τσουλιάη, φιλόλογος, μοῦ ἔστειλαν τὸ βιβλίο τους: Ἁγίου Μαξίμου τοῦ Γραικοῦ, ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ εἰς τὸ Θεῖον καὶ Προσκυνούμενον Πανάγιον καὶ Παράκλητον Πνεῦμα, Ἄρτα 2014, σελ. 141. Πρόκειται γιὰ μιὰ καλαίσθητη ἔκδοση, ἀλλὰ τὸ περιεχόμενο τοῦ βιβλίου εἶναι ἀκόμη σημαντικότερο, ἔχει δὲ καὶ μεγάλη ἱστορικὴ σημασία. Εἶναι ὁ μοναδικὸς Παρακλητικὸς Κανόνας πρὸς τὸ Πανάγιον Πνεῦμα, ποὺ ὑπάρχει στὴν ὀρθόδοξη ἐκκλησιαστικὴ Ὑμνο-ραφία. Συνετέθη ἀπὸ τὸν ἅγιο Μάξιμο τὸν ἐπικαλούμενο Γραικὸ (± 1470 - 1556). (Μαζὶ μὲ τὸν ἀείμνηστο π. Ἰωάννη Ρωμανίδη θὰ προτιμοῦσα τὸ ἐπίθετο: Ἁγιορείτης).
Ὁ ἅγιος Μάξιμος, μία ἀπὸ τὶς μεγαλύτερες προσωπικότητες τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ἀλλὰ καὶ τῆς Ρωσίας κατὰ τὸν 16ον αἰώνα, ἦταν γόνου τῆς Βυζαντινῆς ἀρχοντικῆς οἰκογένειας Τριβώλη, γεννήθηκε στὴν Ἄρτα, σπούδασε ἀρχικὰ στὴν Κέρκυρα, ὅπου μεγάλωσε, καὶ κατόπιν στὴν Ἰταλία. Ἔγινε ἀρχικὰ μοναχὸς στὴν «Καρτουσιανὴ» Μονὴ τοῦ Ἁγίου Μάρκου. Σὲ ἡλικία 35 ἐτῶν ἦλθε στὸ Ἅγιον Ὄρος (1505) καὶ ἐντάχθηκε στὴν Ἱ. Μονὴ Βατοπαιδίου. Τὸ 1518 μετέβη στὴ Ρωσία (Μόσχα) ὡς μέλος μιᾶς ἀντιπροσωπείας, ποὺ εἶχε κληθεῖ γιὰ τὴν διόρθωση τῶν μεταφράσεων τῶν ρωσικῶν ἐκκλησιαστικῶν βιβλίων. Ἦλθε ὅμως σὲ σύγκρουση μὲ ἡγετικὰ πρόσωπα τῆς Ρωσικῆς Ἐκκλησίας, διότι ἤλεγξε τὶς καταχρήσεις τους, συκοφαντήθηκε καὶ διώχθηκε, καὶ τὸ 1525 καταδικάσθηκε συνοδικὰ σὲ ἰσόβια κάθειρξη στὴν Ἱ. Μονὴ Βολοκολάμσκ καὶ ἰσόβια στέρηση τῆς θείας Κοινωνίας. Τὸ 1531 ὅμως μετεφέρθη στὴν Ἱ. Μονὴ Ὄτροτσυ, ὅπου ἔμεινε 20 χρόνια (1531 - 1551). Τὰ τελευταῖα ἔτη τῆς ζωῆς του ἔζησε στὴ Λαύρα τῆς Ἁγίας Τριάδος - Ἁγίου Σεργίου (Μόσχα), τιμώμενος ἀπὸ ὅλους γιὰ τὴν πνευματικότητα καὶ μεγάλη πνευματικὴ προσφορά του, καὶ ἐκοιμήθη στὶς 21 Ἰανουαρίου 1556. Ὁ τάφος του βρίσκεται στὴ ΒΔ ἐξωτερικὴ γωνία τοῦ Ἱ. Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος (στὴ Μόσχα). Ἤδη ἀπὸ τὴν κοίμησή του τιμήθηκε ὡς Ἅγιος ἀπὸ τὸν ρωσικὸ λαό, ἡ ἐπίσημη ὅμως συνοδικὴ διακήρυξη τῆς ἁγιότητάς του ἔγινε τὸ 1988 ἀπὸ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο καὶ τὸ Πατριαρχεῖο Μόσχας.
Ὁ ἅγιος Μάξιμος συνέθεσε ἀρχικὰ τὸν Παρακλητικὸ Κανόνα στὸ Ἅγιο Πνεῦμα ὡς ἔγκλειστος στὴν Ἱ. Μονὴ Βολοκολάμσκ, εἶναι δὲ ὁ μόνος Παρακλητικὸς Κανόνας πρὸς στὸ Ἅγιο Πνεῦμα στὴν ἐκκλησιαστική μας Ὑμνογραφία. Στὴν Ἱ. Μονὴ Βατοπαιδίου ὁ Ἅγιος εἶχε συνθέσει Παρακλητικὸ Κανόνα καὶ στὸν Τίμιο Πρόδρομο. Μετὰ ἀπὸ 462 χρόνια ἀπὸ τὴ σύνθεσή του στὴν ρωσοσλαβικὴ τὸ σπουδαῖο αυτό κείμενο προσφέρεται καὶ στὴν ἑλληνικὴ γλώσσα.
Ὁ ἅγιος Μάξιμος ἔγραψε ἀρχικὰ τὸν Κανόνα μὲ κάρβουνο στὸν τοῖχο τοῦ κελλιοῦ του στὴν ἑλληνικὴ γλώσσα, ἀλλὰ μετὰ τὴν ἀπελευθέρωσή του μεταγλωττίσθηκε στὴ Ρωσική. Κατὰ τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφεὶμ «εἶναι πρωτότυπος καὶ περισπούδαστος διὰ τὰ ὑψηλὰ θεολογικά του νοήματα», κάτι ποὺ διαπιστώνεται καὶ ἀπὸ τὴν παρούσα ἔκδοση.
Ὁλόκληρος ὁ Κανόνας δημοσιεύθηκε ἀπὸ τὴν Λαύρα Ἁγίας Τριάδος – Ἁγ. Σεργίου τὸ 1908. Ὁ Κ. Τσιλιγιάννης τὸν συμπεριέλαβε στὸ βιβλίο του «Ἁγίου Μαξίμου τοῦ Γραικοῦ – Παρακλητικὸς Κανόνας εἰς τὸν Τίμιον Πρόδρομον» (Ἅγιον Ὄρος 2001), ἀλλ᾽ ἀπὸ τὸ 1994 ὁ ἴδιος εἶχε γνωστοποιήσει τὴν ὕπαρξή του.
Ἡ παρούσα ἔκδοση εἶναι ἔργο συλλογικό, ποὺ πραγματοποιήθηκε μὲ τὴν συνδρομὴ καὶ ἐπιμέλεια τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Ἀθανασίου, Καθηγητοῦ Χημικοῦ, καὶ τῆς Πρεσβυτέρας Χαρούλας Τσουλιάη, Καθηγήτριας Φιλολόγου. Ἡ μετάφραση ἀπὸ τὴν Ρωσο-σλαβονικὴ στὴν Ἑλληνικὴ ἔγινε ἀπὸ εἰδικὸ μεταφραστικὸ κέντρο στὴν Ἀθήνα μὲ ἀνάθεση τῶν ἐκδοτῶν. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυρήνης κ. Ἀθανάσιος εἶχε τὴν μέριμνα τοῦ ἐλέγχου τῆς μετάφρασης. Ἡ μετατροπὴ τοῦ κειμένου στὴν ὀρθόδοξη ὑμνογραφικὴ γλώσσα ἔγινε ἀπὸ τὸν Καθηγητὴ Ἁγιολογίας καὶ Ὑμνογράφο κ. Ἀντώνιο Μάρκου. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφεὶμ –γνωστὸς Ὑμνογράφος– ἀνέλαβε τὸν ἔλεγχο τοῦ ὑμνογραφικοῦ κειμένου καὶ σημειώνει στὸν Πρόλογό του: «Τόσον ἡ ἐπανασύνθεσις τοῦ ἀρχικοῦ Κανόνος, ὅσον καὶ ἡ σύνθεσις τοῦ προσφάτου ἀποτελοῦν πνευματικὰ ἐπιτεύγματα εἰς δόξαν τοῦ Θεοῦ» καὶ «ἡ ἀποκατάστασις τοῦ Κανόνος μετρικῶς καὶ τονικῶς παρὰ τὰς δυσχερείας τοῦ πράγματος θεωρεῖται λίαν φιλότιμος καὶ ἐπιτυχής».
Ἡ ἔκδοση περιέχει: Χαιρετισμὸ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυρήνης κ. Ἀθανασίου, Πρόλογο τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Εὐχαριστήριο τῶν ἐκδοτῶν, Εἰσαγωγικὸ Σημείωμα τοῦ ὁμοτίμου Καθηγητοῦ κ. Βλασίου Σαββίδη, Ἀπόσπασμα τοῦ Κανόνος στὴ Ρωσο-σλαβονικὴ Γλώσσα, ἐκτενῆ ἀναφορὰ στὸν Κανόνα τοῦ π. Δημητρίου Ἀθανασίου, Εἰσαγωγὴ (στὸ ἐκδιδόμενο κείμενο) τοῦ Καθηγητοῦ Ἀντ. Μάρκου, τὸ κείμενο τοῦ Κανόνος καὶ Μουσικὸ Παράρτημα τοῦ ἰδίου. Σὲ δεύτερο Παράρτημα προσφέρονται «24 Χαιρετιστήριοι Οἶκοι»  στὸν Ἅγιο Μάξιμο, ποίημα τοῦ Καθηγητοῦ Ἀντ. Μάρκου.
Τὸ βιβλίο εἶναι ἐκδοτικὰ χάρμα ὀφθαλμῶν, τὸ συνιστοῦμε δὲ ἐκθύμως διὰ τὴν μεγάλη καὶ οὐσιαστικὴ προσφορά του ἀπὸ πλευρᾶς ὄχι μόνον ὑμνογραφικῆς, ἀλλὰ καὶ θεολογικοϊστορικῆς.
 
          Ιερομόναχος Εφραίμ Κυκκώτης
(Ιερά Μονή Κύκκου - Κύπρος, 10 Νοεμβρίου 2014)
«….Η ιδέα  αρίστη και η υλοποίηση επιτυχημένη. Ο Χαιρετισμός του συμμοναστού μου Σεβ. Κηρύνης κ. Αθανασίου (Κυκκώτη), ο πρόλογος του Σεβ. Κυθήρων κ. Σεραφείμ, τα εισαγωγικά κείμενα του καθηγητή κ. Βλασίου Σαββίδη, το  ιστορικό  του Κανόνα και ο θεολογικός σχολιασμός και τέλος τα εξαίσια υμνογραφήματα του καλού μας ποιητού κ. Α. Μάρκου, όλα αυτά ενωμένα με την αγάπη προς τον Θείο  Παράκλητο και δεμένα με τις ευχές του Αγ.Μαξίμου, έδωσαν ένα αριστούργημα.
Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που παράγουν έργο για τον Χριστό μας, την Εκκλησία Του και τον λαό Του. Εμείς οι ταπεινοί αγκαλιάσαμε το βιβλίο και το έχουμε στην καθημερινή μας προσευχή….».
 
Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου - Ακριτοχώρι Σερρών (18/12/2014
«…Η έκδοση έρχεται να συμπληρώσει ένα σημαντικό κενό. Με το παρόν πόνημα αποδίδετε δόξα και ευχαριστία στο Θεό εκ του Οποίου «παν δώρημα τέλειον» και ταυτόχρονα σεβασμός και  τιμή στον Άγιό Του, καταδεικνύοντας την ευλάβεια και την αφοσίωσή σας προς τον ομόπατρι και πολύαθλο  Άγιο, τον εν εσχάτοις αναδειχθέντα διδάσκαλο της Εκκλησίας μας. Μακαρίζουμε και επαινούμε διότι πρωτίστως η πρωτοβουλία σας αυτή αποβαίνει εις δόξαν του Προσκυνητού Πνεύματος, ενώ η αξιομίμητη και άξια συγχαρητηρίων προσπάθειά σας θα συμβάλλει στο να γίνει πιο γνωστός ο Όσιος, ο Φωτιστής των Ρώσων, προς ευεργεσίαν, ενίσχυσιν και παρηγορίαν των απάντη ευρισκομένων τέκνων του…».
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου